Ta hand om din musarm - Har Du Koll?

Ta hand om din musarm

Att drabbas av musarm är ett större problem än man kan tro. Smärtan är ihållande och påverkar inte bara vardagens sysslor utan även sömnen. Det finns många saker du kan göra i förebyggande syfte eller för att bli av med smärtan i armen. Det viktigaste när du drabbats av musarm är såklart att vila – vilket kan bli svårt när du har ett jobb som kräver att du sitter framför datorn. Efter att din arm fått lite vila följer några tips på hur du kan lätta på spänningarna och förhindra att problemen kommer tillbaka.

Detta är en tillfällig lösning för att ge armen och dig chans att vila. Det finns flertalet olika på marknaden och det bästa är att rådfråga personalen på ditt apotek som kan guida rätt.

Massage eller TENS
 Att stimulera musklerna i armen på olika sätt så att blodflödet ökar hjälper till med läkningen och verkar avslappnande. Massera lätt själv de spända musklerna en liten stund och låt dem sedan vila för återhämtning och läkning.
Med en TENS för hemmabruk kan du enkelt behandla armen som ett proffs. Behandlingen innebär att nerver stimuleras av elektriska impulser.

Det leder till att koppens egna smärtlindrinsgssystem (endorfiner) aktiveras och röda blodkroppar ökar i området som leder till snabbare läkning. TENS-apparater finns att köpa på de flesta apotek och fungerar för alla typer av smärta.

Stretchövning

Håll överkroppen i form genom att regelbundet sträcka ut de muskler som du pressar ihop under arbetet. På så sätt undviker du inte bara musarm utan även gamnacke och andra åkommor som kan orsaka stelhet, smärta och spänningshuvudvärk.
 Stretcha ut handleden kontinuerligt under dagen genom att pressa handen så långt uppåt/bakåt mot underarmen som du kan. Alternera med att stretcha handen så mycket du kan åt andra hållet. Du kan även jobba med musklerna genom att rulla armen på en boll.