Orsaker till högt blodtryck - Har Du Koll?

Orsaker till högt blodtryck

Oftast går det inte att hitta en enskild orsak till högt blodtryck. Flera faktorer kan påverka, till exempel; ärftliga anlag, övervikt, stress, matvanor och hög alkoholkonsumtion. Risken för högt blodtryck ökar också med åldern.

Endast hos cirka 5 procent av personer med högt blodtryck beror tillståndet på en enskild orsak som t ex njursjukdom, p-piller, biverkningar av läkemedel, graviditetskomplikationer eller olika hormonrubbningar. Om du bara har en lätt blodtrycksförhöjning, eller vill minska risken för att få högt blodtryck, räcker det ofta med livsstilsförändringar.

Att gå ner i vikt, motionera regelbundet, sluta röka, dricka mindre alkohol eller att använda mindre salt i maten kan hjälpa. Många lever med högt blodtryck utan att veta om det då tillståndet inte ger några tidiga symtom eller varningstecken. Därför är det bra att då och då kontrollera blodtrycket. Det kan du göra genom att investera in en godkänd blodtrycksmätare för hemmabruk. Du kan också ta ditt tryck på vissa apotek eller på vårdcentralen.